De Silken Windsprite is een ras om verliefd op te worden.
Dat kan ook niet anders met zo'n prachtige uitstraling en fantastisch karakter.
Dit ras ontstond in de jaren ’50 van de 20e eeuw in de VS door het kruisen van Whippets met Shelties. In 1987 kwamen de eerste Windsprites naar Europa.
In 2022 is de Silken Windsprite als ras nationaal erkend door de Nederlandse Raad van Beheer, maar nog niet door de FCI (het wereldwijd overkoepelend orgaan op het gebied van rashonden).
Een Silken Windsprite heeft een rustig, zachtaardig en vriendelijk karakter. Ze zijn gek op hun baasje, zeer aanhankelijk, maar naar vreemden kunnen ze in eerste instantie wat gereserveerd reageren. Hun zachtmoedige aard maakt Silkens ook geschikt voor kinderen, mits deze daar uiteraard op de juiste manier mee omgaan. Een tweede hond of beter nog een tweede Silken Windsprite als maatje wordt erg gewaardeerd door dit ras. Ze doen namelijk niets liever dan samen spelen.
Uiteraard heeft een Silken Windsprite zijn dagelijkse behoefte aan beweging nodig, in ieder geval iedere dag één lange wandeling waarin hij lekker kan rennen en ravotten. Hij gaat graag mee joggen, maar lang naast de fiets rennen is misschien net iets te veel gevraagd. Windhonden zijn zicht jagers en het achter een prooi aanrennen vergt meestal een korte, snelle sprint en geen duurloop. In tegenstelling tot andere windhonden is het jachtinstinct bij de Windsprite wel minder sterk aanwezig. Maar - net als de meeste andere honden - zal hij ook achter een kat, vogel of konijn aangaan, mits dit niet is afgeleerd.
In huis zijn Silken Windsprites rustige honden die graag luieren. Ze zijn zeer leergierig en vrij makkelijk te trainen. Met aandacht, beloning en geduld zullen ze commando's snel onder de knie hebben. De Silken leert niet alleen snel, maar heeft hier ook plezier in en pleased zijn baas graag. Deelname aan een hondensport vinden ze dan ook geweldig en ze zijn hier door hun snelheid en wendbaarheid ook uitermate geschikt voor. Tevens zijn Silken Windsprites geschikt voor coursing op de renbaan.
De Silken Windsprite is naast zijn fantastische karakter ook nog eens een prachtige verschijning.
Het zijn middelgrote, zeer atletische windhonden met een goed gespierde achterhand, een sterke lende, een diepe, krachtige borst en een elegant gebogen nek. De ideale schofthoogte voor reuen is tussen 47 cm en 55 cm en voor teven tussen 44 cm en 54 cm. Het gewicht varieert, afhankelijk van het geslacht, van 7 tot 15 kg. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen die wat kleiner, groter, lichter of zwaarder zijn.
De vacht van de Silken is erg zacht en wordt ook wel beschreven als zijde, vandaar de naam 'Silken'. De kleuren variëren van allerlei crème tinten tot bruin, gestroomd, wit, blauw, gevlekt tot zwart.
De vacht heeft weinig onderhoud nodig en hoeft niet getrimd te worden. Eens in de zoveel tijd een bad en een borstelbeurt volstaat. Een bijkomend voordeel is dat Silkens niet ruiken. Zelfs als de Silken Windsprite nat wordt, zal deze nooit stinken omdat de huid, net als bijna alle windhonden, minder talgklieren bevat dan bij andere rassen.
Bron: Silken Windsprite Club e.V..
De Silken Windsprite is over het algemeen een zeer gezond ras. Er komen 2 erfelijke afwijkingen voor waarop getest wordt, namelijk het MDR-1 en CEA gendefect.
MDR-1 (Multidrug Resistance 1) en CEA (Collie Eye Anomaly) zijn genetische afwijkingen die bij sommige hondenrassen kunnen voorkomen, waaronder de Silken Windsprite.
MDR-1 (Multidrug Resistance 1) gendefect:
Omschrijving: MDR-1 is een genetische mutatie die invloed heeft op de aanmaak van een specifiek eiwit dat verantwoordelijk is voor het transport van bepaalde medicijnen en toxines uit de hersenen en andere weefsels. Dit eiwit wordt ook wel P-glycoproteïne genoemd.
Gevolgen: Honden met het MDR-1 gendefect kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde medicijnen, zoals sommige antiparasitaire middelen, chemotherapie medicijnen, en andere veelvoorkomende geneesmiddelen. Deze overgevoeligheid kan leiden tot ernstige bijwerkingen en zelfs levensbedreigende reacties.
Beheer: Het is belangrijk dat eigenaren en dierenartsen weten of een hond deze mutatie heeft, zodat ze behandelingen en medicaties kunnen aanpassen om gevaarlijke bijwerkingen te vermijden. Er zijn tests beschikbaar om te bepalen of een hond drager is van deze mutatie.
Honden met de MDR-1 +/+ status hebben een normale genetische opmaak zonder mutaties in het MDR-1 gen. Dit betekent dat ze geen verhoogde gevoeligheid hebben voor de medicijnen die door het MDR-1 eiwit worden getransporteerd en kunnen normaal worden behandeld met deze medicijnen. Het kennen van de MDR-1 status van je hond is belangrijk voor het beheer van hun gezondheid en veiligheid bij het gebruik van bepaalde medicijnen.
CEA (Collie Eye Anomaly) gendefect:
Omschrijving: CEA is een erfelijke oogziekte die invloed heeft op de ontwikkeling van het oog bij jonge pups. Het is een aangeboren aandoening, wat betekent dat het aanwezig is bij de geboorte.
Gevolgen: De ernst van CEA kan variëren van milde tot ernstige symptomen. In milde gevallen kan de aandoening nauwelijks merkbaar zijn en heeft het weinig tot geen invloed op het gezichtsvermogen. In ernstigere gevallen kan het leiden tot loslating van het netvlies, bloedingen in het oog en zelfs blindheid.
Beheer: Hoewel er geen genezing is voor CEA, kunnen vroege diagnose en regelmatige veterinaire controles helpen bij het beheer van de symptomen en voorkomen dat de aandoening verergert. Fokkers kunnen hun honden laten testen op de genetische mutatie om te voorkomen dat ze dragers doorgeven aan hun nakomelingen.